XXIX Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο 2008

Αχανής έκφραση τιμής στην Ελλάδα (9-8-2008)
[Σχόλια: Κρατύλος, «Τὰ κινεζάκια τραγουδοῦν Ἑλληνικά» - Βίντεο]

Γαλήνη, φιλία, μπούγιο... (10-8-2008)

Ολυμπιακοί και τέως βασιλιάς (11-8-2008)

Εθνική ομάδα μπάσκετ (13-8-2008)

Γεφυρώνει το χάσμα της εξέλιξης ο Μπολτ, ο μεγαλύτερος αθλητής της Ιστορίας σε οποιοδήποτε άθλημα (17-8-2008)
Επίσης για τον Ουσέιν Μπολτ:
Τρομακτική περίπτωση ο Μπολτ (15-7-2008)
Το θέμα του κορεσμού των ρεκόρ (16-7-2008)

Ούτε και ο Μπολτ ακόμη σοβαρό πρότυπο για την νεολαία... (18-8-2008)
Καλοί οι μεγάλοι αθλητές, έχουν την εκτίμηση και την συμπάθειά μας, συχνά και τον θαυμασμό και την αγάπη μας, αν είναι και καλά παιδιά [όπως ο Μπολτ]. Αλλά θα ευχόμουν ολόψυχα οι Έλληνες να αναζητούσαν την δικαίωση και την καταξίωση σε πράγματα ανώτερα από τον αθλητισμό. Είμαστε από τους λαούς που μπορούν. Έχουμε διεξόδους και λύσεις.
Ο απεριόριστος θαυμασμός μου για την Πηγή Δεβετζή λίγο έχει να κάνη με τις στενά αθλητικές της ικανότητες. Έχει να κάνη με τις ψυχοπνευματικές ΑΞΙΕΣ που ενσωματώνει, αξίες που στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας στάθηκαν δομικό υλικό για μεγάλους λαούς και μεγάλους ανθρώπους. ΨΥΧΗ, αυταπάρνηση, ατέλειωτη δουλειά. Ούτε στο ελάχιστο δεν με απασχολεί το χρώμα του μεταλλίου της Χρυσοπηγής. Με απασχολεί το ότι η ακατάβλητη βορειοελλαδίτισσα ΕΙΝΑΙ, ναι, καλό πρότυπο για τη νεολαία...

Αθλητισμός, άθλοι, Ισινμπάγιεβα, εθνικοί «θρίαμβοι» και «τραγωδίες» (19-8-2008)

Σκόρπιες σκέψεις (20-8-2008)
Πεθαίνει η άρση βαρών. Μελανήσιοι και Πολυνήσιοι γίγαντες. Ολυμπιακοί Αγώνες, Ροναλντίνιο, Μέσσι, Ναδάλ, αθλητισμός έναντι θεάματος, εμπορευματοποιήσεως και βεντετισμού.

Ανέφικτο να καταργηθή το αντιντόπνγκ, και μοναδική ελπίδα πραγματικής λύσης είναι η βελτίωση των μέσων ανίχνευσης (21-8-2008)

Ασφάλεια ζωής όποιος κάνει σεξ με την Αμπακούμοβα, αυτή την Τατάρα με την κακοήθη δύναμη και έκρηξη (22-8-2008)

Κόβει κεφάλια κατά βούληση το σύστημα όσο υπάρχει η ντόπα, πώς λοιπόν να επιδιώξη την κατάργησή της; (23-8-2008)

...

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/8/08, 6:35 μ.μ.

    Αν και προς το παρόν δημοσιεύουμε ακόμη τα παλιά κείμενα (βρισκόμαστε στο 2000), κατ' εξαίρεσιν, λόγω επικαιρότητος, θα ενημερώνουμε διαρκώς αυτήν την σελίδα με τα άρθρα του Ηλία Μπαζίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/8/08, 12:26 π.μ.

    Ρε παιδιά, μπορεί να είναι καλός και άγιος ο κ. Μπαζίνας, και συμπαθέστατος, αλλά είναι ένας απλός κονδυλοφόρος, μισθωμένος να υπηρετεί το διεθνές αθλητικό κατεστημένο.

    Νομίζετε πως είμαι υπερβολικός; Τότε διαβάστε απλά το άρθρο του για τον Μπολτ (ΦΙΛΑΘΛΟΣ 17-8), που τον χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο αθλητή που έβγαλε ποτέ η... ανθρωπότητα!!!

    Ποιον, τον Μπολτ! Ο οποίος αν είναι κάτι, είναι σίγουρα το μεγαλύτερο θαύμα της τεχνολογίας στην φαρμακοδιέγερση, κοινώς ντόπιγκ. Μα, καλά πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβει κάποιος πως το φοβερό ρεκόρ του Μπολτ, αλλά και τα ακόμη πιο φοβερά που θα κάνει στο μέλλον, είναι αποτέλεσμα της πιο εξελιγμένης γενιάς αναβολικών που όχι μόνον δεν ανιχνεύνται, αλλά και αυξάνουν παρανοϊκά τις ανθρώπινες επιδόσεις.

    Και για να καταλάβετε τι λέω, σκεφτείτε το εξής: Η ουσία που πήρε ο Μπολτ είναι τόσο φοβερά εξελιγμένη, που αύξησε τις επιδόσεις του σε βαθμό πραγματικά ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ. Δηλαδή, αν ο Μπολτ αγωνίζονταν κανονικά μέχρι το τέλος του αγώνα, είναι βέ΄βαιο πως δεν θα έκανε 9,69, αλλά ίσως και 9,50!!! Γι΄ αυτό και 30 ολόκληρα μέτρα πριν το τέλος σταμάτησε να τρέχει και τό ριξε στον... περίπατο! Γι' αυτό και μετά τα 70 μέτρα κατέβασε τελείως τα χέρια του ενώ πριν ακόμη τερματίσει(!) άρχισε να χαιρετάει τον κόσμο.

    Καταλαβαίνετε λοιπόν, φίλοι μου, πως ο Μπολτ όχι μόνον δεν είναι ο μεγαλύτερος αθλητής της ανθρωπότητας, όπως το θέλει ο κ. Μπαζίνας, αλλά η ακύρωση και ο εξευτελισμός της ίδιας της αθλητικής ιδέας.

    Το ότι βέβαια ο κ Μπαζίνας γράφει, ανερυθρίαστα αυτές τις μεγαλόστομες υπερβολές, δεν πρέπει αυτο να εκπλήσσει κανέναν. Εκτελεί απλά την διατεταγμένη υπηρεσία του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/8/08, 10:55 μ.μ.

    Φίλε μου θίγεις σοβαρά θέματα στο σχόλιό σου. Να σου πω, εγώ που τον διαβάζω χρόνια τον Μπαζίνα και τον εκτιμώ ως δημοσιογράφο και άνθρωπο του αθλητισμού (χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά), αρκετές φορές διαφωνώ με αυτά που γράφει και αν δεις μάλιστα μερικά παλιά άρθρα του που έχω ανεβάσει ήδη ή θα ανεβάσω, έχει διαψευστεί ή έχει σήμερα ο ίδιος αλλάξει γνώμη. (Π.χ. δες τι είχε γράψει παλιά περί άρσεως βαρών και ντόπινγκ.) Αλλά όχι και να τον λέμε πράκτορα του συστήματος που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία! Προς Θεού δηλαδή! Θεωρώ ότι κι εσύ το λες σαν σχήμα λόγου. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ο Μπαζίνας δεν είναι κανένας τυχαίος που κάνει αρπαχτή από τον αθλητισμό, τα τελευταία χρόνια που έπεσαν οι χορηγοί και το χρήμα. Ο Μπαζίνας έχει αφιερώσει μια ζωή ολόκληρη στον αθλητισμό. Κι όχι ως δημοσιογράφος ή παράγοντας, αλλά ως αθλητής πρώτα-πρώτα, τότε που οι αθλητές έλεγαν το ψωμί ψωμάκι. Χώρια λοιπόν από τις γνώσεις και την παιδεία που έχει, στον χώρο του αθλητισμού έχει προσφέρει και δεν είναι αλεξιπτωτιστής.

    Ίσως καμμιά φορά υπερβάλλει, από αγάπη στον αθλητισμό λέω εγώ. Αλλά λες ότι είναι αφελές αυτό που γράφει για τον Μπολτ; Μήπως αφελής δικαιολογία για να κρύψουμε τις δικές μας ευθύνες στο ντοπάρισμα είναι το «όλοι ντοπάρονται» ή ακόμα «τους άλλους δεν τους πιάνουν, άρα ντοπάρονται ακόμα καλύτερα»; Σαν το ανέκδοτο: Βλέπεις τον ελέφαντα που κρύβεται πίσω από την παπαρούνα; Όχι. Όχι; Είδες τι καλά που κρύβεται;! Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και ο Κεντέρης και η Θάνου και η Χαλκιά έβγαζαν μάτια. Κι ας τους χειροκροτήσαμε, κι ας τους αγαπήσαμε.

    Ο Μπαζίνας έγραψε ότι, ναι, όλοι ντοπάρονται, αλλά ο Μπολτ λιγότερο από άλλους που δεν έχουν καν φυσικό ταλέντο και φτιάχνονται μόνο με το φάρμακο. Δηλαδή μπορεί όλοι να ντοπάρονται, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον Μπολτ είναι το ταλέντο του. Διαφορετικά γιατί δεν γίνονται όλοι Μπολτ με το ντόπινγκ; Φίλε, ο Μπαζίνας γνωρίζει καλά τον αθλητισμό, αλλά και το ντόπινγκ. Έχει την εμπειρία να αναγνωρίζει το φυσικό ταλέντο, τις φυσικές αθλητικές δυνατότητες, και το έχει γράψει πολλές φορές αυτό. Διότι τα φυσικά ταλέντα τα έβλεπε χρόνια δίπλα του ως αθλητής, και μπορεί να τα βλέπει. Μιλά λοιπόν με κρίση, επειδή γνωρίζει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε βιβλιοθηκάριε, εγώ δεν παίρνω στα σοβαρά αυτό που γράφτηκε ότι ο Μπαζίνας εκτελεί... διατεταγμένη υπηρεσία, δεν γράφτηκε στα σοβαρά πιστεύω, αλλά κι εσύ κάνεις λάθος στην απάντησή σου. Να σου πω εγώ που διαφωνώ με το άρθρο του Μπαζίνα, παρ' όλο που κι εγώ τον εκτιμώ και έχω δημοσιεύσει και άρθρα του στο δικό μου ιστολόγιο (μερικά από τα οποία σού τά έστειλα να τά ανεβάσεις και εδώ, και ευχαριστώ).

    Ο Μπαζίνας είναι ο αθλητής και ο φίλαθλος ακόμη του παλιού καιρού. Είναι μεν γνώστης και καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα και καταγγέλλει ό,τι στραβό βλέπει, αλλά καμμιά φορά παρασύρεται ακόμη από τον ρομαντισμό του παλιού αθλητικού ιδεώδους και φτάνει να γίνεται αφελής! Μού έκανε κι εμένα εντύπωση αυτό που έγραψε ο Μπαζίνας για τον Μπολτ και σχολίασε ο Ανώνυμος παραπάνω. Και ναι, σε αυτό το σημείο δίκιο έχει ο Ανώνυμος, όχι ο Μπαζίνας.

    Ναι, ο Μπαζίνας ξέρει από αθλητισμό, ξέρει και από ντόπινγκ, αλλά μήπως έχει χάσει επεισόδια; Ναι, ξεχωρίζει τον φαρμακομπουκωμένο με παλιά, γνωστά φάρμακα, που παραμορφώνεται και κατεστρέφεται τελικά, και ξεχωρίζει το φυσικό ταλέντο. Αλλά μήπως έχουμε περάσει σήμερα σε άλλου επιπέδου ντόπινγκ; Και οι δικοί μας έχουν... μείνει πίσω στην τεχνολογία, και γι' αυτό τούς πιάνουν; Τραγικό ε; Αυτοί που πιάνονται να είναι αυτοί που παίρνουν τα λιγότερο εξελιγμένα! Και οι πιο προχωρημένοι «επιστήμονες» είναι οι... «τίμιοι» κατά την ΔΟΕ και το λοιπό σύστημα! Ναι, άμα έχουμε φτάσει εδώ, δεν έχει νόημα να μιλούμε καν για πρωταθλητισμό. Αλλά εδώ σήμερα διαβάζουμε για γενετικό ντόπινγκ (ντόπινγκ DNA) που δεν ανιχνεύεται, και άλλα πολλά! Ο Μπαζίνας έγραψε ότι ο Μπολτ είναι φυσικό ταλέντο και ότι είναι μάλιστα η... φυσική εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους! Έλεος δηλαδή! Ερωτώ: Μήπως, απλούστατα, μιλούμε πλέον για ντόπινγκ νέου τύπου, που ούτε ανιχνεύεται ούτε έχει τα παλαιά γνωστά συμπτώματα, και γι' αυτό οι αθλητικές ικανότητες του Μπολτ φαίνονται στον Μπαζίνα φυσικές (προϊόν της φύσεως), αν και εξωπραγματικές; «Εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους» (!) ή γενετικό -ή άλλο εξελιγμένο- ντόπινγκ; Θέτω το ερώτημα.

    Φοβερό φυσικό ταλέντο ήταν ο Τζέσε Όουενς και έκαναν 20 και 25 χρόνια να πέσουν τα ρεκόρ του, αλλά έτρεχε σε 10,2 (ανάλογο του 10,40 με ηλεκτρονικό χρονόμετρο). Και ο Μπολτ μπορεί να είναι ανάλογο φυσικό ταλέντο (αν δεν είναι 100% προϊόν γενετικού πειράματος δηλαδή), αλλά και πάλι, αν είχε γεννηθεί εβδομήντα χρόνια πριν θα συναγωνιζόταν τον Όουενς. (Εντάξει, είναι και η δατροφή, και οι συνθήκες ζωής, και η full-time επαγγελματική ενασχόληση και η επιστημονική παρακολούθηση, προπόνηση και ιατρική θεραπεία, αλλά και όλα αυτά ακόμη αρκούν για να πάμε από το 10,40 στο... 9,60;! Και μάλιστα στό κατοστάρι, που είναι αυθόρμητη, ενστικτώδης φυσική ικανότητα, γρηγοράδα στα πόδια, που δεν παίρνει τεχνική βελτίωση; ) Και σε τί ποσοστό μετρά το φυσικό ταλέντο και σε τί ποσοστό η «επιστήμη»; Δυστυχώς η αναλογία γέρνει όλο και περισσότερο εις βάρος της φύσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή